Yes no spark,

A place for current or ex-Can Am owners to natter..
Post Reply
Bernie smith
Posts: 93
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:47 pm
Location: Kent

Yes no spark,

Post by Bernie smith » Tue Sep 20, 2016 9:41 pm

My can am is suffering from a mysterious problem,
I had no spark at all, so connected another coil up and got a spark, bolted replacement coil in,---------- and No Spark, anyone throw any light to my problem
0 x

deadgrass.
Posts: 789
Joined: Sun Jun 21, 2015 5:32 pm
Location: sheffield

Re: Yes no spark,

Post by deadgrass. » Tue Sep 20, 2016 9:50 pm

dodgy plug ?
0 x
born to be waserk
thank god for atheism.
sometimes your front legs need to be stiff and the fur on your arse vertical.

Wirralman
Posts: 4598
Joined: Fri Jan 16, 2009 9:45 am
Location: Wirral, Merseyside

Re: Yes no spark,

Post by Wirralman » Tue Sep 20, 2016 10:16 pm

When you tested your replacement was it earthed in some way that isn't replicated when you bolt it on the bike ?
0 x

Bernie smith
Posts: 93
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:47 pm
Location: Kent

Re: Yes no spark,

Post by Bernie smith » Wed Sep 21, 2016 7:18 am

Tried three different new plugs, and when tested before bolting in it was just left hanging off wires whilst kicking over to check for plug, should the coil be rubber mounted, as I am thinking is it earthing out.
0 x

User avatar
TDIPower
Posts: 2357
Joined: Wed Jan 14, 2009 11:48 pm
Location: Sheffield
Location: Sheffield

Re: Yes no spark,

Post by TDIPower » Wed Sep 21, 2016 6:35 pm

the coil should be earthed otherwise it wont work. Remove the black/white wire and try it again.

Pete
0 x
MT350

Bernie smith
Posts: 93
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:47 pm
Location: Kent

Re: Yes no spark,

Post by Bernie smith » Wed Sep 21, 2016 8:14 pm

Tried it tonight, removed blk, / white wire very weak spark, put wire back in and can just about make out a weak spark, I can't seem to be able to get a strong healthy spark.
0 x

350biker
Posts: 62
Joined: Sun Jan 18, 2009 9:40 am

Re: Yes no spark,

Post by 350biker » Sat Sep 24, 2016 10:24 pm

Bernie - I'm not the best person to advise you on electrical problems (just ask 250 rider aka my brother Paul at Military CanAm) but can I ask two questions. Firstly did you previously have a good spark and the bike was a sound runner and now it isnt? Secondly I assume you mean you have changed the cdi unit as these bikes dont have coils in the classic sense. Also have you checked the wiring against the wiring diagram? It's not the easiest of diagrams to follow but it might point you in the right direction if there is a fault. Just thinking aloud do you mean you have changed the ignition coil part of the generator?
0 x
Ian Wilkinson
Retired Refinery Safety Engineer and now light aircraft pilot!

1949 BSA Bantam (rigid)
1971 BSA A65T Thunderbolt
1980 CanAm 250
1971 BSA B50 MXR2 (work in progress!)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests